kidologlogo

Ağrılı Emzirme, Mastit Nedir?

Bebek için en önemli besin kaynağı hiç kuşkusuz anne sütüdür. Yalnız anne bu besini bebeğine verirken birtakım zorluklarla karşılaşabilir. Bir süre sonra annede ağrılı emzirme hali başlayabilir.

Anne daha doğum yapar yapmaz sütünün hemen gelmesini bekler ama maalesef bazen hemen gelmeyebilir özellikle sezaryende daha geç gelmektedir. Anne bu durumda kendini yetersiz hisseder ama annelik bir durum yoktur. Annenin sütünün geç gelmesine bağlı olarak göğüs sızlaması, göğüste şişkinlik başlar.

Anne bebeği emzirmeye devam ettikçe bu durum da rahatlayacaktır. Ama en etkili yöntem ağrısa dahi sürekli emzirmek ki bu durumda sadece süt kanalları açılacaktır. Ayrıca ılık bir duş da işinizi kolaylaştıracaktır. Ağrılı emzirme zorlu bir süreç olsa da çözümsüz değildir. Önemli olan ağrılı emzirme durumuna neden olan faktörleri doğru tespit edebilmektir.

Peki emzirme döneminde göğüs neden ağrır? Nedenleri nelerdir ?

İlginizi çekebilir: Meme Ucu Yaraları Neden Olur?



Mastit Nedir, Nasıl Önlenir? 

Mastite genelde halk dilinde canı bir şey çektiğinde göğüs ağrısı olur denir, süt çekmesi de derler ama bu görüş yanlıştır. Mastit, göğüs ağrısına neden olan enfeksiyondur. Enfeksiyon sonucu annenin göğüslerinden birisi ağrımaya başlar, sızlar ve şişkinlik olur. 

Mastitin neden olduğu acıya anne katlanamayacak seviyeye ulaşır yeri gelir sabaha kadar uyutmayacak seviyeye ulaşır. Anne bu durumda bebeğini sık sık emzirmeli ki süt kanalları açılsın taze süt akışı sağlansın. Biriken eski süt emilmediği için annede ağrı yapar. Bebeği sıra ile göğüs değişimi yaparak sık sık emzirmek anneyi rahatlayacaktır. 



Göğüs Ucu Çatlakları Ve Kremler

Bebeğin anneyi emmeye başlaması ile göğüs ile temas kurması gerçekleşir. Bu durumda annenin göğüs ucu çatlakları ile tanışması kaçınılmaz olacaktır. 

Öncelikle bu durumun önüne geçmek için doğuma bir ay kala yağlarınızı, kremlerinizi sürmeye başlamalısınız. Yağ olarak kantaron ve zeytinyağı seçmeniz birçok kremi kullanmanıza gerek kalmadan ağrılı emzirme sorununu önleyecektir. Ayrıca bebeğin doğumdan sonra da bunu emmesi sıkıntı olmayacaktır aksine bebeğin faydasına olacaktır. 

İlginizi çekebilir: Yenidoğan Bakımında Bilmeniz Gerekenler



Ağrılı Emzirmeye Çözüm Yolları 

  • Emzirme sütyeni kullanılmalıdır.( Göğüsü çok sıkmamalıdır ki süt akışı kolay olsun anne rahat etsin.) 
  • Moral ve motivasyonunu yüksek tutmalıdır.(Stres yaptığı takdirde süt kesilmesi bile olabilir.) 
  • Bebeğe memeyi iyice kavrayacak şekilde vermelidir.(Bebek sadece ucunu aldığı zaman yara oluyor. Koyu kısmını da tamamen aldığı zaman yara olmayacaktır.) 
  • Emzirme öncesi memeyi kendi sütümüz ile ıslatmalıyız. (Nemli olacağı için yara olmasını engelleyecek bebeğin de almasını kolaylaştıracaktır.) 
  • Hijyene önem vermeliyiz. Göğüsleri aralarda yıkamalı güzel bir şekilde kurulamalıyız. Islak bir şekilde bırakmamalıyız.Ayrıca bebek emdikten sonra da çok nemli kalmamalıdır. Aksi takdirde mantar oluşacaktır. 
  • Bol bol su tüketmeliyiz. Hem sütümüzü de arttıracaktır. 
  • Doğru yönteme uygun olarak masaj yapmalıyız. Masaj anneyi rahatlatacak ç, tıkalı olan süt kanallarını açacaktır. 
  • Göğüslerin aşırı sert olup ağrımasına bağlı olarak göğüs pompası imdadınıza yetişecektir. Her an sağım yaparak rahatlayacaksınızdır.(Biriken sütleri poşetlerine koyarak muhafaza edebilirsiniz. 3 ay süre ile bunu kullanabilirsiniz. Hem sütünüz de boşa gitmeyecektir.) 

Danışmanlık için Emzirme Danışmanı

322129

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.