Ağır Psikolojik Travmalar Nelerdir?

Ağır Psikolojik Travmalar Nelerdir?

Ağır psikolojik travmalar nelerdir? Genç yaşlı demeden her yaştaki bireyi şiddetli bir şekilde korkutan, dehşet içerisinde bırakan, çaresizlik yaratan, çoğu kez olağandışı ve bir anda gerçekleşen, beklenmeyen olayların yol açmış olduğu etkilere travma denir. İnsanlar dünya üzerinde bir çok sıkıntı ve üzüntü yaşayabiliyor bazıları ruhsal travmalar iken bazıları da travma etkisi yaratmaz.

Korku, endişe ve dehşet verici bir olay yaşamış ise birey travma yaşayabilir. Kişinin ailesinde veya yakın bir arabasında büyük bir yaralanma veya ölüm gibi kayıplar verildiğinde ruhsal travmalar meydana gelir. Uzun süre yasamış olan ve artık ölümü normal bir şekilde karşılanacak derece de ise travma yaratmaz. Ancak beklenmedik bir yakınını beklenmedik bir biçimde trafik kazasında ya da aniden bir şekilde ölürse travma olarak sayılır.

Hangi Olaylar Ruhsal Travmaya Yol Açar? 

Ağır psikolojik travmalar nelerdir? Hayatımızda birçok ağır olay yaşarız ve bazılarımızın bünyesi çok kuvvetli değildir. Bu olayları atlatamaz ve travma yaşar bu travmalar sonucunda ruhsal sorunlar yaşarız ve normal yaşantımızda zorlanırız. Ruhsal travmalara yol açtığı bilinen travmalar şu şekilde sıralanabilir. 

Ağır psikolojik travmalar nelerdir sorunun cevabı; Doğal afetler; deprem, sel, yangın, orman yangını, heyelan, erozyon gibi. İnsan eli ile yapılan travmalar biraz daha farklıdır. Savaş yıllarca hayatımıza dahil olan bizleri sürekli olarak derinden etkileyen bir olaydır. İşkence, saplantılı insanlar tarafından işkenceye maruz bırakılınca ruhsal travmalar meydana gelebilir. Tecavüz asla unutulmayacak olan en büyük travma etkisi yaratan olayların başında gelir. Kazalar, beklenmedik ölümler, ciddi ölümcül hastalıklar. 

Travma Sonrası Stres Hastalığı Nedir?

Ağır psikolojik travma etkileri nelerdir? Psikolojik travmaların bir çok etkisi vardır. Toplum içerisinde ruhsal travmaya yol açan olaylar çok yaygın olarak yaşanmaktadır. Travma sonrası stres hastalığı meydana gelebilir. Uykusuzluk, olay ile ilgili rahatsız edecek derecede ve tavırda sık sık hatırlanması, kolay bir şekilde irkilme, kâbuslar, çabuk sinirlenme, gelecek ile ilgili plan yapamama konusunda sorun yaşama, yabancılaşma kendi kendini ötekileştirme, bu tarz belirtiler çoğu kişi de travmayı izleyen günler de görülür. Genellikle bir kaç hafta içerisinde yavaş yavaş düzelmeye başlar.

Toplumda Ruhsal Travmalar

Travma sonrası birçok kişide stres hastalığı görülmektedir. Pek çok kişide aynı anda başka ruhsal rahatsızlıklar meydana gelebilir. Depresyon dışında anksiyete, aşırı alkol veya madde kullanımı görülebilir. Daha önce bir travma geçirmiş kişiler de travma sonrasında o hastalıkların yeniden meydana gelmesi söz konusu olabiliyor. Toplumda ruhsal travma yaşayan bir çok insan olmasına rağmen bazıları travma sonrası stres hastalığına yakalanır. Bu da bazı kişilerin stres hastalığına yatkınlığı olabileceği düşüncesini akıllara getiriyor. Ya da bir başka ihtimal de bazı insanların hastalığa karşı daha dayanıklı olduğudur. 

 

Yayımlama Tarihi: 19 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2022
Yayımlama Tarihi:
19 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi:
10 Mart 2022

Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.

Diğer Yazılar
Nerede Olursanız Olun
Her Zaman Sizinleyiz

Online Seans Almak ve Uzmana Ücretsiz Soru Sormak Için Kaydolun

Mobil Uygulamayı İndir Tüm Uzmanları Görüntüle