kidologlogo

Ağır Psikolojik Travmalar

Travma, bireyler ruhsal ya da fiziksel olarak her anlamda geçirdikleri yaralanmalara denir. Günümüzde travma sonrası stres bozukluğu sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. Tüm bu rahatsızlıklar geçmişte yaşanan ağır travmalar sonrası ortaya çıkar. 

Ağır psikolojik travmalar kişilerde büyük sorunlara yol açar. Ağır travmalar geçmişte yaşanan ve yıllar sonra da ruhsal ya da fiziksel olarak izi geçmeyen her şeydir.

Yaşanılan Ağır Travmalar

  • Savaşlar
  • Patlamalar
  • Doğal afetler (yangın, sel, deprem vb.)
  • Aile içi şiddet
  • Yakın birinin vefatı
  • Çocuklukta yaşanan taciz
  • Saldırı
  • Tecavüz
  • İşkence gibi durumlar ağır travmalar olarak bilinir.

Bu sorunları kişi bazen kendi kendine çözebilse de %80 oranında destek almaktadır. Çünkü bu tür ağır travmalar çocuk yaşta yaşanır, bu durumu insanlar yetişkin oldukları zaman unutsalar da en ufak o ana ait bir belirtici nesne ses ya da benzer bir olay yaşasalar psikolojik anlamda çok kötü anlar yaşarlar. Örneğin panik atak buna örnektir.

Travma Anı İç Ses

Ağır psikolojik travmalar yaşanırken, olay esnasında kişi korku, dehşet, çaresizlik yaşanıyorsa o bir travmadır. Karşısında ölüm tehlikesi varsa bu bir travmadır. İnsanlar travma esnasında çaresiz hissederler ve inanılmaz bir dehşete kapılırlar.

 İnsanlar travma esnasında kaçacak yer bulamadıkları an itibariyle beyin bazı şoklar yaşayarak kalıcı bir hasar ortaya çıkarır. Bunu kısa devre yapan bir elektrik kablosu olarak düşünebilirsiniz.

Travmanın Beyine Etkisi

Yaşanan bu kalıcı hasar zamanla unutulsa da hep izi kalır. 3 yaşındaki bir çocuk, yaşadığı travmayı 30 yaşında elbette hatırlayamaz. Fakat beyin onu asla unutmaz. En ufak bu olaya benzer bir şey gördüğü anda kendini korumaya alır. Kişi panik atak geçirir, tikler artar, anskiyete krizi geçirir, kusar, ağlar bu ve bunun gibi çok farklı olaylara sığınabilir. Aslında bu beyninizin sizi bir tür koruma yöntemidir. Geçmişte yaşadığınız acı olayı tekrar yaşamayasınız diye beyniniz size bir uyarı gönderir.

Ağır Travmalar Nasıl Geçer?

 Ağır psikolojik travmalar ne kadar kötü olsa da elbette düzelebilmektedir. Bu tür ağır travmatik vakalar mutlaka uzman hekim eşliğinde düzeltilmelidir. Kişi kendi başına bunu aşamayabilir. Gerekirse psikolojik ilaç kullanımına hekim onayı ile başvurulmalıdır. 1 ayda düzelemeyecek bu olay kimi zaman 2-3 senede düzenli olarak terapilere gidilerek düzelebilmektedir. Ek olarak ilaç tedavisi de kullanılırsa %70 düzelme sağlanır.

 Geriye kalan %30 düzelme ise kişinin iyileşme arzusuna bağlıdır. Ağır psikolojik travmalar dendiği zaman bile insanların tüyleri ürpermektedir. Yaşayanların hali çok başkadır. Her ne yaşanırsa yaşansın artık geçtiğini bilmek gerekir. Önemli olan bundan sonrasına nasıl devam edileceğidir. Travma yaşamış kişiler iyileşmek için istekli olursa, düzenli doktora giderse, varsa ilaçlarını düzenli olarak kullanırlarsa bu durumdan kurtulabilirler. Sancılı ama sonu güzel bitecek bir süreçtir.

 

590476

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.