kidologlogo

8 Yaş Kardeş Kıskançlığı

Her çocuğun kardeşine karşı kıskançlık duygusunu gösterme şekli farklıdır. Bazı çocuklar bu duyguyu en özgür şekilde ifade edebilirken, bazı çocuklar içine atar ve birtakım belirtiler vererek duygusunu belli eder.

Kıskançlık duygusunu yetişkinlerde olduğu kadar çocukları da kötü etkileyen olumsuz bir duygu durumudur. İlkokul çağında olan 8 yaş kardeş kıskançlığı da pek çok çocukta görülen ve daha küçük yaşlara göre üstesinden kolay gelinebilen bir yaş aralığıdır.

8 Yaş Çocuklardaki Kardeş Kıskançlığı Belirtileri

Okula başlama ile özellikle anneden saatlerce ayrı kalmak çocuklarda var olan kardeşin kıskanılmasına yol açıyor. 8 yaş çocuğun evden uzak kalması ve tüm ilginin evde kardeşe veriliyor düşüncesi, okuldan uzaklaşma ve hırçın davranışlar sergileme gibi belirtilere neden olabiliyor.

Çocuklarda fark edilen bazı değişikliklerin kardeş kıskançlığına bağlayan etkenler arasında kekemelik, alt ıslatma ve tırnak yeme gibi birden bire ortaya çıkan davranışlar yer alıyor. Kardeşten önce alt ıslatma gibi sorunlar yokken, bebeğin alt değiştirme sürelerinde fazla ilgi görüyor olması bile isteye alt ıslatmalara kadar götürmektedir.

8 Yaş Kardeş Kıskançlığı Duygusunu Besleyen Etkenler

Sekiz yaşına kadar ailesinin tek göz bebeği olan çocukların yeni bir kardeş fikrine alışmaları kıskançlık duygusunu fazlasıyla besliyor. Anne ve babalarında ikinci ya da üçüncü kez ebeveyn olma heyecanları bazı hatalar yapmalarına ve ilgilerini yeterince eşit paylaştırmamalarına neden olabiliyor.

Son derece istemsiz gelişen bu durum anne ve babaların doğru davranış şekilleri ile nadiren de olsa hiç kardeş kıskançlığı yaşatmıyor ya da en az seviyede yaşanarak atlatılıyor. Çekirdek aile yaşamına dışardan aile büyüklerinin çok müdahale ediyor olması da kardeş kıskançlığının dozunu artırıyor. Kardeşler arasında kıyas yarışı yapmak ve cinsiyet ayrımı yapan sorular yöneltmek içten içe kardeş kıskançlığına iten dış faktörler arasında yer alıyor.

8 Yaş Kardeş Kıskançlığı Karşısında Nasıl Davranılmalıdır?

Anne ve babası ile artık rahatça sohbet edip anlaşabilecek yaşta olan 8 yaş çocuklarına tüm çocuklarının eşit seviyede değerli olduğu hissettirilmelidir. Aradaki sevgi bağının bu anlamda güçlendirilmesi için gün içinde geçirilen sürenin artırılması önerilir. Stresli ve anlaşmazlıkların sıkça yaşandığı anlar yerine, bol kahkahası olan oyunlar ve aktiviteler çocukların stresten uzaklaşmalarına ve güven ortamında olduklarından emin olmalarını sağlar.

Kendini ve duygularını ifade edebilecek olan 8 yaş çocuklarında bazen kardeş kıskançlığı sanılanın aksine aşırı boyutlarda olabilir. Bu süreçte çocukların boylarından büyük söylemlerde bulunmaları ve sevilmediğinden şikâyet etmeleri kaçınılmazdır. Böyle bir durumla karşılaşan ebeveynlerin anlayışlı bir tutum sergileyerek güçlü bir iletişim bağı kurmaları gerekiyor.

Kardeş kıskançlığına neden olan anne ve baba davranışlarının açıkça konuşulması ve çözüm odaklı bir yaklaşım, kıskançlık duygusunun sona ermesi ve kardeşler arasında sevgi bağının kuvvetlenmesi ile çözümlenebilir. Birçok çocuk anne ve babasının kendisinden uzaklaşma nedeni olarak kardeşini sorumlu tutmakta ve içten içe kin duygusu beslemektedir.

 

1125

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.