kidologlogo

7-12 Ay Çocuk Gelişim Özellikleri

7-12 Ay Bebeklerin Temel Gelişimsel Özellikleri

Yaşamın ilk altı ayında bebekler dünyayı keşfetmeye ve kendilerini tanımaya çalışırlar. İlk altı ay bebeklerin motor becerileri her ne kadar gelişse de yine de yetişkinin kucağında vakit geçirir. Altıncı ayın sonunda bebekler motor becerilerde oldukça gelişir ve hareketlenmeye başlar. Desteksiz oturma becerisi kazanılır ve emekleme ile bağımsız yaşama başlangıç yapılır.

Yedinci aydan itibaren ilk doğum gününe kadar bebeğinizden beklenen gelişimsel beceriler ve bu becerileri destekleyebileceğiniz öneriler şöyledir;

Kaba Motor gelişimde;

7.ayda bebeğinizle karşılıklı oturarak resimli kitaplar inceleyin. Bu ayda bebeğinizin desteksiz oturma becerisini kazanmış olup olmadığını gözlemleyin.

8.ayda bebeğiniz otururken çeşitli mesafelerden ve yönlerden çeşitli sesler çıkarın ve bebeğinizin bedenini sesin geldiği yöne çevirip çevirmediğini gözlemleyin. Bebeğinize elinizdeki oyuncağı gösterin ve ‘’gel’’ deyin, bebeğinizin emekleyerek size gelip gelmediğini gözlemleyin.

9.ayda bebeğinizi kanepe kenarına koyun ve yanında bekleyin. Bebeğinizin eşyaya tutunarak ayağa kalkıp kalkmadığını gözlemleyin.

10.ayda bebeğinizi kanepe kenarına ayakta koyun ve siz de kanepenin diğer ucuna geçip bir oyuncak uzatarak ‘’gel’’ deyin. Bebeğinizin sıralayarak size doğru gelip gelmediğini gözlemleyin. ‘’Gelebilirsin, seni bekliyorum, yapabilirsin’’ gibi cesaretlendirici cümleler kurarak bebeğinizi motive edin.

11.ayda bebeğinizle karşılıklı durun ve bacaklarınızı açıp topu yuvarlama oyunu oynayın.

12.ayda bebeğinizin bu ayda bağımsız yürüme becerisini kazanıp kazanmadığını gözlemleyin. Bebeğinizi parka götürün ve kaydırağın merdivenlerini emekleyerek çıkıp çıkamadığını gözlemleyin.

İnce Motor gelişimde;

7.ayda bir kabın içine oyuncaklarını atın ve bebeğinizin bu oyuncakları çıkarıp çıkarmadığını gözlemleyin.

8.ayda bebeğinizin eline bir oyuncak verin ve boş bir kutuyu uzatın. Bebeğinizin oyuncağı kutunun içine atmasını bekleyin.

9.ayda oyun hamuruna pipet gibi nesneler batırıp çıkarma oyunları oynayın. Dikkat pipet gibi nesnelerle oynarken göze batma ihtimali olduğundan bebek gözetimsiz bırakılmamalıdır. Pipet yerine farklı oyuncaklar (küpler vb.) tercih edebilirsiniz.

10.ayda bebeğinizin önüne küçük nesneler koyun ve baş ve işaret parmağı ile nesneleri toplayıp bir kutuya atmasını isteyin. Haşlanmış sebzeleri mama sandalyesine koyarak onları eliyle yemesini sağlayın.

11.ayda bebeğinizle evcilik oynayın ve saplı bir bardaktan su içer gibi yapın. Bebeğinize de saplı bir bardak verin ve kulpundan tutup tutmadığını gözlemleyin.

12.ayda bebeğinizle kalın kapaklı karton kitapların resimlerini inceleyin. Kitapların sayfalarını çevirmesi için bebeğinize fırsat verin.

 Bilişsel Gelişimde;

7.ayda bir oyuncağını, nesneyi gözü önünde saklayın ve ‘’oyuncak nerede?’’ diye sorarak nesneyi bulmasını bekleyin.

8.ayda bir oyuncağın, nesnenin yarısını saklayın ve ‘’oyuncak nerede?’’ diye sorun. Bebeğinizden örtüyü çekip oyuncağı bulmasını bekleyin. Oyuncağı bulduğunda ‘’aferin’’ diyerek pekiştirin.

9.ayda elindeki oyuncağını istemek için elinizi uzatın ve ‘’ver’’ deyin. Oyuncağı size vermesini bekleyin.

10.ayda bebeğinizin önüne bir karton bardak koyun ve oyuncağı bardağın altına koyun. Ardından oyuncağı alın ve arkanıza saklayın. Bebeğinizin oyuncağı ilk saklanan yerde aradığını gözlemleyin.

11.ayda tel sarar, gel gel gibi basit el ve vücut hareketlerini yapın ve bebeğinizin taklit etmesini bekleyin.

12.ayda iki karton bardağı bebeğinizin gözü önüne koyun ve birinin altına oyuncağı koyun ardından oyuncağı alıp diğer bardağın altına koyun ve ‘’oyuncak nerede?’’ diye sorun. Bebeğinizin oyuncağı son sakladığınız yerde bulduğunu gözlemleyin. Oyuncağı bulunca alkışlayın.

Dil Gelişiminde;

7.ayda bebeğinizle sesinizi değiştirerek yükseltip alçaltarak farklı tonlarda konuşun ve verdiği tepkileri gözlemleyin.

8.ayda kendi kendine çıkardığı sesleri dinleyin ve -aa -uu gibi ünlü seslerle bebeğinizle oynayın. Bir süre sonra bebeğinizin sizin seslerinizi taklit edip etmediğini gözlemleyin.

9.ayda bebeğinize sorular sorun ‘’Oyun mu oynayalım, bu oyuncağını mı istiyorsun, araba sürelim mi’’ gibi ve size cevap veriyormuş gibi sesletimlerde bulunup bulunmadığını gözlemleyin.

10.ayda bebeğinizin sevdiği bir oyuncağı yüksekçe bir yere koyun ve bebeğinizin dikkatini oyuncağa çekin ardından oyuncağı istemek için işaret edip, uzanıp, sesletimlerde bulunmasını bekleyin. Bebeğiniz jest, mimik ve seslerle oyuncağı istediğini belli ettiğinde ‘’Sen oyuncağı mı istiyorsun’’ diyerek oyuncağı verin.

11.ayda nesneleri ifade edebilmek için kendine özgü isimler verip vermediğine dikkat edin. Örneğin suya -muu, parka -dada demek gibi. Bebeğinizin kendine özgü isimler verdiği şeyleri anladığınızda ‘’Anladım susadın, parka gitmek istiyorsun’’ gibi cümleler kurarak kelimelerin doğru söylenişinde model olun.

12.ayda bir-on arasında sözcükler üretip üretmediğini gözlemleyin. Tek sözcüklü cümleler kurması için oyunlar içinde model olun. ‘’At, ver, al, gel, bak’’ gibi eylem bildiren kelimeler kullanarak model olun. Resimli hikaye kitaplarını inceleyin ve kitaptaki nesne/hayvan isimlerini sorun.

Sosyal duygusal gelişimde;

7.ayda bebeğinizle eğlenceli bir müzik dinleyin ve dans edin. Bebeğinizin tepkilerini ve hareketlerini gözlemleyin.

8.ayda bebeğinizle oynayın, dans edin. Size eşlik edip etmediğini gözlemleyin.

9. ayda bebeğinizin oyuncağını elinden alın ve tepkisini gözlemleyin. Ardından oyuncağı geri verin ve birlikte oynayın.

10.ayda bebeğinizle el ve parmak oyunları oynayın.

11.ayda duygu kuklaları, duygu kartları ile oyunlar oynayın ve bebeğinizin duygularını isimlendirin. ‘’Şimdi mutlusun, şimdi, kızdın, şimdi şaşırdın’’ gibi.

12.ayda bebeğinizle onun hoşuna giden oyunlar oynayın ve bu oyunları tekrar edip etmediğini gözlemleyin.

Doğumdan bugüne hem bebeğiniz hem de siz anne babalar, uzun ve yorucu bir yolculuğu geride bıraktınız. İlk doğum gününde bebeğinizdeki gelişimsel farkı görmek bir kutlamayı hak eder. Bebeğinize ‘’mutlu yıllar ‘’ derken ilk sözcüklerini duyabilir, ilk adımlarını görmenin heyecanını yaşayabilirsiniz.

280896

Kişi Okudu

Eda Biçici
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.