kidologlogo

2 Yaş Sendromu

 2 yaş dönemi bebeklikten çocukluğa geçiş evresidir. Bu dönem getirisi sebebiyle çocuğun duygusal dünyasında yoğun iniş çıkışlar yaşamasına sebep olur. 2 yaş sendromu diğer bir adıyla "korku 2"(Terrible two ) olarak adlandırılan bir dönemdir.Öncellikle 2 yaş bir sendrom değildir literatürde öyle geçse de sevgili anne babalar bu aslında bir süreçtir.Diş çıkarma ,yürüme ,konuşma gibi süreç olarak algılayabiliriz, duygusal bir gelişim süreci olduğu için genelde bu dönemi anne ve babalar farklı şekilde adlandirabilir .Yani bu süreci sendrom olarak adlandırılabilirler oysaki bu da duygusal gelişim dönemi olduğu için çocuk bu evrede inatla bir şeyleri yapmak isteyecek, ağlama bağırma gibi eğilimleri gösterebilecektir.Bu bir benlik savaşıdır büyüme çabasıdır anne ise bu durumu  bir saldırı olarak görmemeli anne bunu kabul etmelidir .Artık çocuğum büyüyor bu bir sendrom değil bu yalnızca bir gelişim evresi diye zihninde anlamlandırmalıdır.Bu dönem 2 yaşla birlikte başlayabileceği gibi 18 ay civarında da görülebilir 36 aya kadar da devam edebilir. Bebeklik döneminde anne ile arasında ayrım gözetmeyen çocuk hareket alanları genişlemesi ile birlikte yeni deneyim edinme kendisini annesinden ayrı bir birey olarak algılamaya başlar. Böylelikle yürüme ve konuşmaya başlayan çocuk için bireyselleşmenin ilk adımı atılmış olur bu süreçte her ne kadar çocuk bireyselleşme aşamasında anneden ve babadan uzaklaşmak istese de onların yardımına muhtaç olduğunun da farkındadır . Çocuk bu farkındalıkla birlikte başkaldırma boyun eğme arasında bocalamaya başlar. Her konuda anlayış gösteren çocuk bu süreçte negatif bir tutum göstermeye başlayacaktır .

2 yaş sendromu ile birlikte görülen davranış sorunları da şöyle olacaktır.



  •  Aşırı inatçılık istediğini ağlayarak yaptırma
  •  Huysuzluk
  •  Bazen şiddete başvurma
  •  Vurma kırma
  •  Hayır kelimesini çok sık kullanma gibi davranış değişiklikleri gösterecektir. Bu dönem aslında bir sendrom değil benlik çatışmasıdır unutmayınız.

 



Ebeveynler nelere dikkat etmelidir?

Anne-babalar bu süreçte çocuğunu anlamaya odaklanmalıdır bu süreç anne babalar için aslında çocuğun büyümesine şahitlik ettiği bir dönemdir.



  •  İlk aşama çocuğunuza karşı anlayışlı olmaktır.
  •  Çocuğunuza sevgi ve şefkatle yaklaşmaktır
  •  Çocuğunuza emir vermemeye dikkat etmektir.
  •  Yapmasını istediğiniz şeyde inat ederse onlarla inatlaşmak yerine seçenekler ve alternatifler  sunarak yapmasını istediginiz süreçleri yönetebilirsiniz.Çocuğunuza seçenekler sunarsanız ve tercih hakkı böylelikle kontrolün kendisinde olduğunu hissedecek ve istediğinizi yapacaktır.

Ayrıca bu dönemde çocuğunuz kendi başına hareket etmek isteyip başarısız olabilecektir ve bu onda hayal kırıklığına sebep olacaktır. Bu süreçte çabasına atıfta bulunmak onu desteklemek ve motive etmek onu mutlu edecektir çocuğunuzda bu dönemde olumsuz kelimeler kullanmaktan kaçının Örneğin " yapma, etme ,ağlama" gibi kesin ve emir cümlelerinden uzak durun .Ağlama krizine girerse çocuğunuz oradan uzaklaşın sonra sakinleşince neden hayır dediğinizi açıklayın. Çocuklarla açık iletişim çok önemlidir.Neden hayır dediğinizi açıklarsanız size karşı güvenleri de oluşacaktır.Anne baba olarak tutumlarınızda istikrarlı olun bu dönemde annenin hayır dediğine baba evet derse çocukta bir karmaşa yaşanacaktır. Kural sınır koyma kavramlarını ebeveynlerin tutarlı ve istikrarlı kararları ile çocuk görmelidir. Bu dönemde çocuğunuzda şiddet eğilimi varsa vurma, kırma ,fırlatma gibi davranış problemleri yaşıyorsa Çocuğunuz ona net tepki verin. Kesinlikle bu davranışına gülmeyin onları sevgi ve anlayışla yaklaşırsanız bu süreci çok olumlu bir şekilde atlatacaksınız.

357155

Kişi Okudu

Duygu Engin
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.