Çocuklar sütten kesildikten sonra rahatladığını düşünen ebeveynler maalesef çok erken konuşmuş oluyorlar. Çocuklar için zor ebeveynler için daha da zor zamanlar kapıya dayanıyor O zamanların adı ise 2 yaş sendromu. Ağlama krizlerinin, inatlaşmaların havada uçuştuğu bir yaş aralığı: İki Yaş. Bazı ebeveynler şuan ürperiyor bazıları ise o zamanlar geçtiği için oldukça mutlu. Peki, bu 2 yaş sendromu belirtileri ve çözümü nedir?
2 Yaş Sendromu Belirtileri Nedir?
Çocuğunuz bu yaş aralığında kendisinin bir birey olduğunu çevresindekilere ispatlamaya çalışmakla meşguldür. Bu yüzden sizden ve çevresindeki herkesten kendisine saygı duyulmasını bekler. Her şeyi kendi başına yapabileceğini ispatlamaya çalışır. Ebeveynler bu duruma karşı çıktığı zamanlarda ise ağlama krizleri ile baş başa kalırlar. Bu yaş aralığıyla başa çıkmanın yolları mümkündür. Çocuğunuza hayır demekten vazgeçin. O hayır kelimesi bu yaş aralığındaki çocukların en sevmediği kelimelerden biridir.
Ona hayır derseniz çocuğunuzun cevabı her zaman evet olacaktır. Hayır demek yerine ona seçenek sunup bu seçenekleri açıklayın. Ona her daim otoritenin sizde olduğunu hatırlatın. Birey olduğunu ispat etmeye çalışan çocuk otoriteyi ele geçirmek isteyecektir. Bu sınırları çizmek her iki taraf için de sağlıklıdır.
Evdeki Huzur Her Şeyi Çözer
Öncelikle evde bir huzur ortamının olması gerekir. Huzursuz ebeveynler çocukların güvensiz hissetmesine neden olmaktadır. Çocuklar sizin duygularınızı okuyabilir fakat iş kendi duyguların gelince onları göstermekten kaçınırlar. Duygularını dışa vuramadıklarında ise saldırganlaşır çevresine, size veya kendisine zarar vermeye kalkabilir. Ebeveynler öncelikle bunu engellemelidir. Çocuk ne kendisine ne çevresine ne de size zarar vermelidir, bu kaos ortamını yumuşatmak için onunla konuşup sakin olmasını sağlamalı onu anladığınızı belirtmelisiniz.
Aksi takdirde öfke krizi geçiren çocuk bir yerini incitebilir. Bu da hoş olmayan sonuçlara neden olabilmektedir. Çocuğunuza herkesin sınırları olduğunu hatırlatın. Onunda bir birey olduğunu vurgulamaktan kaçınmayın. Eğer çocuğunuz bir şeyi yapmak istemiyorsa onu buna zorlamamalısınız. Mümkünse ona sakince bunun nedenini sorup onu anladığınızı söyleyebilirsiniz. Çocuğunuzla kurduğunuz etkili iletişim bu sürecin hafif bir şekilde atlatılmasını sağlayacaktır.
2 Yaş Sendromu ile ilgili uzman desteği almak için tıklayın.
Kidolog. com; ebeveyn ve çocuk danışmanlık platformudur. Bebeğinizin ve çocuğunuzun gelişimi için birbirinden farklı uzmanlar ile tanışmak ister misiniz? Çocuğunuzun gelişiminde bir pusula olmak isteyen alanında uzman birçok danışman ile bedensel ve ruhsal zindeliği ortaya çıkarın. Doğum öncesinde ve sonrasında sizi yalnız bırakmayacak danışmanlara ulaşmak artık çok kolay.