kidologlogo

2 Yaş Sendromu Belirtileri ve Çözümü

2 yaş sendromu, belki de birçok ebeveynin bebek bakımında zorlandığı süreçlerin başında gelir. Çocuklar sütten kesildikten sonra rahatladığını düşünen ebeveynler maalesef çok erken konuşmuş oluyorlar. Çocuklar için zor ebeveynler için daha da zor zamanlar kapıya dayanıyor O zamanların adı iki yaş sendromu.

Ağlama krizlerinin, inatlaşmaların havada uçuştuğu bir yaş aralığı: iki yaş. Bazı ebeveynler şu an ürperiyor bazıları ise o zamanlar geçtiği için oldukça mutlu. Peki, bu 2 yaş sendromu nedir? 2 yaş sendromu belirtileri nelerdir ve nasıl çözülür? Bu ve bu konu hakkındaki tüm soruların yanıtlarına yazımızın devamında yer vereceğiz.



2 Yaş Sendromu Nedir?

2 yaş sendromu, genellikle 18-30 aylık dönemde ortaya çıkan bireyselleşmenin ilk adımı olan, bebeklikten çocukluğa geçiş dönemidir. Bu dönemde çocuklar kendilerini birey olarak göstermek isterler ve bu nedenle bazı öfke nöbetleri geçirebildikleri, yorucu bir dönemdir.

Bu dönem getirisi sebebiyle çocuğun duygusal dünyasında yoğun iniş çıkışlar yaşamasına sebep olur. 2 yaş sendromu diğer bir adıyla "korku 2" (Terrible two) olarak adlandırılan bir dönemdir. Öncellikle 2 yaş bir sendrom değildir literatürde öyle geçse de sevgili anne babalar bu aslında bir süreçtir.

Diş çıkarma, yürüme, konuşma gibi süreç olarak algılayabiliriz, duygusal bir gelişim süreci olduğu için genelde bu dönemi anne ve babalar farklı şekilde adlandırabilir. Yani bu süreci sendrom olarak adlandırılabilirler oysaki bu da duygusal gelişim dönemi olduğu için çocuk bu evrede inatla bir şeyleri yapmak isteyecek, ağlama bağırma gibi eğilimleri gösterebilecektir.

Bu bir benlik savaşıdır büyüme çabasıdır anne ise bu durumu bir saldırı olarak görmemeli bunu kabul etmelidir. Artık çocuğum büyüyor bu bir sendrom değil bu yalnızca bir gelişim evresi diye zihninde anlamlandırmalıdır.

Bebeklik döneminde anne ile arasında ayrım gözetmeyen çocuk hareket alanları genişlemesi ile yeni deneyim edinme kendisini annesinden ayrı bir birey olarak algılamaya başlar. Böylelikle yürüme ve konuşmaya başlayan çocuk için bireyselleşmenin ilk adımı atılmış olur bu süreçte her ne kadar çocuk bireyselleşme aşamasında anneden ve babadan uzaklaşmak istese de onların yardımına muhtaç olduğunun da farkındadır. Çocuk bu farkındalıkla birlikte başkaldırma boyun eğme arasında bocalamaya başlar. Her konuda anlayış gösteren çocuk bu süreçte negatif bir tutum göstermeye başlayacaktır.

Çocuk fizyolojik olarak ayrıldığını anlasa da psikolojik olarak anlaması daha uzun sürer. Kimi nadir durumlarda 5 yaşına kadar devam edebilen bir süreçtir. Çocuk, her şeye “hayır” der ama neye hayır dediğini bilmez. Sebepsizce inatlaşabilir, kıskanç olabilir, yalan söyleyebilir. Bu süreç geçicidir. Her istediğini ağlayarak yaptırmaya çalışabilir. Kişilik basamaklarının oturmaya başladığı dönemdir. Eğer çocuk bu dönemde herhangi bir başarıya ağlayarak ulaşırsa ya da çok sert bir tepki verilirse; bu davranışı yerleşik davranış olmaya başlar. Ağlayarak çocuğun her istediğini yapmak çocuğa acımaktır. Bu da yapılabilecek en kötü şeydir. Şefkatli ve merhametli olunmalı, mantıksız olan hiçbir şey onaylanmamalıdır. 

Bebeklerde 2 yaş sendromu nedir sorusuna bu şekilde ayrıntılı bir cevap verebiliriz. Peki, bu sendromun belirtileri nelerdir? Bebeğinizin bu döneme girdiğini nasıl anlayabilirsiniz?



2 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Çocuğunuz bu yaş aralığında kendisinin bir birey olduğunu çevresindekilere ispatlamaya çalışmakla meşguldür. Bu yüzden sizden ve çevresindeki herkesten kendisine saygı duyulmasını bekler. Her şeyi kendi başına yapabileceğini ispatlamaya çalışır. Ebeveynler bu duruma karşı çıktığı zamanlarda ise ağlama krizleri ile baş başa kalırlar. Bu yaş aralığıyla başa çıkmanın yolları mümkündür. Çocuğunuza hayır demekten vazgeçin. O hayır kelimesi bu yaş aralığındaki çocukların en sevmediği kelimelerden biridir.

Ona hayır derseniz çocuğunuzun cevabı her zaman evet olacaktır. Hayır demek yerine ona seçenek sunup bu seçenekleri açıklayın. Ona her daim otoritenin sizde olduğunu hatırlatın. Birey olduğunu ispat etmeye çalışan çocuk otoriteyi ele geçirmek isteyecektir. Bu sınırları çizmek her iki taraf için de sağlıklıdır.

Çocuklarda 2 yaş sendromu belirtileri şu şekilde özetlenebilir;

·      Aşırı inatçılık istediğini ağlayarak yaptırma

·      Huysuzluk

·      Bazen şiddete başvurma

·      Vurma kırma

·      Hayır kelimesini çok sık kullanma gibi davranış değişiklikleri gösterecektir. Bu dönem aslında bir sendrom değil benlik çatışmasıdır unutmayınız.



2 Yaş Sendromu Ne Kadar Sürer?

İki yaş sendromu genellikle 18 aylıkken başlar ve 30 aylığa kadar devam eder. Aslında 1,5 ve 2,5 yaş arasında gerçekleşir. Kimi zaman çocuğunuz 5 yaşına gelene kadar devam edebilir.

Bu sürecin ne kadar süreceği genellikle çocuğun duygusal ve kişisel gelişimine bağlıdır. Bununla birlikte ebeveynlerin davranışları da bu sürecin daha erken ya da daha geç bitmesine neden olabilir. Ebeveynler olarak öncelikle bu durumun bir hastalık olmadığını anlamalı, gerekli durumlarda uzman yardımına başvurmalısınız.



2 Yaş Sendromu Teşhisi Nasıl Koyulur?

Bu süreçte çocuğunuzun hareketlerinin bariz olarak değiştiğini gözlemleyebilirsiniz. Fiziksel olarak büyüyen bebeğiniz, zihinsel olarak da değişmeye başlar. Özellikle “hayır” ve “benim” gibi kelimeleri bu dönemde sıklıkla kullanabilir.

2 yaş sendromu ağlama krizleri, bu dönemde oldukça bariz sorunlardan biridir. İstediği olmadığı zaman sıklıkla ağlama krizine girerek, bağırabilir, çevresindekilere ya da kendine vurabilir. Ani ruh değişimleri, öfke nöbetleri, her şeye itiraz bu dönemde oldukça normaldir.

Tüm bunların yanı sıra 2 yaş sendromu iştahsızlık, korku gibi bazı değişimleri de beraberinde getirebilir. Bu tip sorunlar bir noktaya kadar oldukça normaldir. Fakat, olağanın çok üstünde sorunlar yaşıyorsanız bir uzman desteğine başvurmanız faydalı olacaktır. Uzman desteği, sürecin daha kolay ve hızlı atlatılması noktasında size destek olacaktır.



2 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır?

2 yaş sendromu ile başa çıkmak, birçok ebeveyn için oldukça zorlayıcı olabilir. Bu, oldukça anlaşılır bir durumdur. En başta da vurguladığımız gibi bunun bir hastalık değil, çocuğunuzun gelişiminin bir evresi olduğunu unutmayın. Eğer bu dönemde çocuğunuza nasıl davranacağınızı bilmiyorsanız, bir uzman yardımı alabilirsiniz. Bununla birlikte size bazı ipuçları da sunacağınız.

2 yaş sendromu ile başa çıkma yöntemleri şu şekilde;

·      Olumlu davranışları pekiştirirken, olumsuz olanları görmezden gelin.

·      Çocuğa karşı çok sabırlı davranmaya çalışın.

·      Eğer sinirlenirseniz, nefes teknikleri ve mindfulness ile sakinliğinizi korumaya çalışın. İşe yaramıyorsa, ortamı terk edin.

·      Bu süreçte çocuğunuza fiziksel hiçbir şiddet uygulamayın. Bunun bununla birlikte sözel şiddetten de kaçının.

·      Çocuğunuz yorgun ve açken daha fazla olumsuz davranış sergileyebilir. Bu nedenle bir rutin oluşturmaya çalışın.

·      Çocuğunuzun herhangi bir isteğini sonradan kabul edecekseniz, baştan hayır dememelisiniz.

·      Çocuğunuz mantıksız bir talepte bulunduğunda, olabildiğince esprili ve ilgi çekici bir şekilde ona doğru olanı anlatın.

·      Anne-baba ya da çocuğun bakımını yapan diğerlerinin evet ve hayır konusunda aynı tavrı sergilemesi gerekir.

·      Eğer gün içerisinde çok fazla “hayır” diyorsanız, bütün süreci ve çocuğa karşı tutumunuzu gözden geçirmekte fayda var.



2 Yaş Sendromu Yaşayan Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Öncelikle evde bir huzur ortamının olması gerekir. Huzursuz ebeveynler çocukların güvensiz hissetmesine neden olmaktadır. Çocuklar sizin duygularınızı okuyabilir fakat iş kendi duyguların gelince onları göstermekten kaçınırlar. Duygularını dışa vuramadıklarında ise saldırganlaşır çevresine, size veya kendisine zarar vermeye kalkabilir. Ebeveynler öncelikle bunu engellemelidir. Çocuk ne kendisine ne çevresine ne de size zarar vermelidir, bu kaos ortamını yumuşatmak için onunla konuşup sakin olmasını sağlamalı onu anladığınızı belirtmelisiniz.

Aksi takdirde öfke krizi geçiren çocuk bir yerini incitebilir. Bu da hoş olmayan sonuçlara neden olabilmektedir. Çocuğunuza herkesin sınırları olduğunu hatırlatın. Onun da bir birey olduğunu vurgulamaktan kaçınmayın. Eğer çocuğunuz bir şeyi yapmak istemiyorsa onu buna zorlamamalısınız. Mümkünse ona sakince bunun nedenini sorup onu anladığınızı söyleyebilirsiniz. Çocuğunuzla kurduğunuz etkili iletişim bu sürecin hafif bir şekilde atlatılmasını sağlayacaktır. 

**

* Bu içeriğin hazırlasımda Kidolog Yayın Kurulu katkı sağlamıştır.

* Web sitemizde yer alan bu yazılar, tanı ve tedavi amacı taşımamaktadır. Sayfada tedavi edici sağlık hizmetleri konusunda herhangi öğeye yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi konusundaki tüm işlemleriniz için bir uzmana başvurmalısınız.

226547

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.