kidologlogo

13 - 14 Yaş Psikolojisi

Hayatımızın akışı içinde değişim gelişiyor ve deneyimliyoruz, ancak bu erken ergenlik döneminde deneyimlediğimiz değişimin hızı çok açık. 11 yaşını çocuk olarak kabul ediyoruz, ancak 13 14 yaş psikolojisi artık "neredeyse yetişkin" bir insan. Bu değişiklikler ebeveynleri sevindirirken, aynı zamanda çeşitli zorluklar da doğurmaktadır.

Bebekler değişikliklerin ne zaman, nasıl ve hangi oranda gerçekleşeceğini daha kolay tahmin edebilirler, ancak erken ergenlik döneminde gelişim evreleri yaştan bağımsızdır. Aile, genler, arkadaşlar, çevre ve diğer sosyal etki kaynakları dahil olmak üzere birçok faktör ergenlerin büyümesini etkiler. Ergenliğin bu erken evrelerinde birçok fiziksel değişiklik meydana gelir. Bu değişiklikler kızlarda meme büyümesi ve adet görme, erkeklerde testis gelişimini içerir.

 Ergenlik yaşı tüm çocuklar için aynı değildir. Bu süreç genellikle kızlarda 13 14 yaş psikolojisi, erkeklerde ise kızlardan iki yıl sonra başlar. Bu, çocukların sınıfta ve akran gruplarında en farklı göründüğü zamandır. Bazıları hızlı büyür, bazıları ise çocuksu görünümlerini korur. Genç bir ergenin görünümündeki ani bir değişiklik, vücut imajındaki değişikliklerle ilgili bazı rahatsızlıklara neden olabilir.

Ergenlerdeki Fiziksel Değişiklikler Nelerdir?

Eller ve ayaklar daha hızlı büyür, bu da dengesizliğe ve sakarlığa neden olabilir. Akne, ses değişiklikleri ve düzensiz adet döngüleri gibi fiziksel değişiklikler, genç gençler için çok utanç verici olabilir. Özellikle erkek çocuklar, egzersizde daha önce gelişim göstermiş akranlarıyla fiziksel olarak rekabet edemeyeceklerini düşünebilirler. Erken gelişmiş kızlar ise, henüz duygusal ve zihinsel olarak hazır olmasalar bile, yetişkin bir pozisyon alma baskısı altında kalabilirler.

Ancak ergenlikle ilgili sosyal, zihinsel ve duygusal gelişmeler, ergenlik döneminde gözle görülür herhangi bir fiziksel değişiklik meydana gelmeden önce gerçekleşebilir. Ergenlik boyunca fiziksel değişikliklerin başlama yaşının yanı sıra, ailenizin, arkadaşlarınızın ve çevrenizdeki kişilerin bu değişikliklere tepkisi hayatınızı kalıcı olarak etkileyebilir. Öte yandan, büyüme hızından bağımsız olarak, genç ergenler çok gerçekçi olmayan bir benlik imajı geliştirebilirler, bu nedenle fark doğaldır ve herkesin farklı şekilde büyüdüklerini vurgulaması gerekir.

Zihinsel Gelişim

Erken ergenlik dönemindeki zihinsel değişimler, diğer değişimler kadar fark edilmeyebilir ancak bu dönemdeki zihinsel gelişim, fiziksel ve sosyal gelişim kadar önemlidir. 13 14 yaş psikolojisi bu süre zarfında gençlerin düşünme, tartışma ve öğrenme biçimleri hızla değişiyor. Bu dönemde gençler somut düşünceden daha soyut düşünmeye geçiyorlar. Küçük çocuklar bir şeyin gerçek olduğuna inanmak için bir şeyi görmeli ve ona dokunmalıdır, ancak bu çağda gençler fikirler üzerinde kafa yoruyor ve gördüklerine dokunmuyorlar.

Orası bir şeyleri kavramaya başlamak için bir yer. Daha zor problemleri çözebilir ve farklı bakış açılarını dikkate alabilirsiniz. Belki de hayatlarında ilk defa ne olabileceğini düşünüyorlar, ne olduğunu değil. Bu entelektüel gelişim, okulda daha karmaşık ve ileri düzey konuları ele almalarını sağlar. Bilgiyi özümsemeye ve uygulamaya ve farklı görüş ve fikirleri değerlendirmeye hazırdırlar. Bu zihinsel değişiklikler duygusal yaşamlarına da yansır. Örneğin, mantıklı düşünme yeteneği, ebeveynlerinizle konuşma ve davranış şeklinizi değiştirebilir. Anne ve babasının söylediklerine ve yaptıklarına tepkisini önceden tahmin etmeye başlar ve tepkisini ve tepkisini buna göre hazırlar. Genellikle yetişkinlerden gelen hazır çözümleri reddederler ve kendilerininkini bulmayı tercih ederler. Bu nedenle müdahalesiz liderlik yapabilen yetişkinler bu yaş grubundaki gençler için oldukça etkilidir. Bu gençler yetişkinlere saygı duyarlarsa, onun görüşünü çok takdir edeceklerdir. Adalet ve eşitlik kavramı, soyut fikir ve değerleri yansıtmaya başladığında çok önemli hale gelebilir. Bu nedenle, çalışmalarını veya davranışlarını değerlendirirken neyin adil olduğunu dikkate alabiliriz.

Bu zihinsel değişiklikler, genç ergenlerin kim oldukları ve ne olabilecekleri hakkında düşünmelerine de olanak tanır. Kimlik oluşturma süreci olarak bilinen bu süreç, ergenlik dönemindeki en önemli süreçlerden biridir. Çoğu genç farklı kimlik seçeneklerini dener. Ebeveynlerin sonsuz göründüğü birçok aşamadan geçerler. Bununla birlikte, bu süreçten geçmeyen gençlerin, yetişkinlikte başta depresyon olmak üzere ciddi zihinsel sağlık sorunları geliştirme riski daha yüksektir.

Sosyal Gelişim

Gençler, ebeveynlerinden bağımsız olarak, ev dışındaki etkinliklere katılmaktan hoşlanırlar. Ebeveynlerin ve diğer yetişkinlerin görüşlerine bağımlılığın yerini akranların görüşlerine bağımlılık alır. Bağımsızlık geç ergenlikte (18-20) elde edilir. Artık ebeveynlerinden ayrılmaktan korkmayan genç ergenler, daha olgun arkadaşlık becerileri geliştirmeye başlarlar. Ebeveynler, bunu geçmişteki aile faaliyetlerini reddetmek yerine sağlıklı bir olgunluk işareti olarak görmelidir. Burs ve kulüp, bu genç ergenlere bir sosyal kabul duygusu yaşama fırsatı sunuyor.

Eskiden olduğu gibi yetişkinlerin tanınmasını istemiyorlar, ancak bir arkadaş çevresinden tanınma ve kabul görmelerini istiyorlar. Grubunun sosyal aktivitelerinin en önemli işlevlerinden biri, karşı cinsle ilişkilerinde kendilerini rahat hissetmelerine yardımcı olmaktır. Çoğu aktivitede kızlar kızlarla, erkekler erkeklerle bir araya gelir, ancak diğer grupların ne yaptığıyla da çok ilgilenirler.

Duygusal Gelişim

Hem değişen hormonal yapılar hem de değişen ruh hali, genç ergenlerde yani 13 14 yaş psikolojisi sürekli ruh hali değişimlerine, surat asmalarına, özel hayata artan taleplere ve kısa süreli öfkeye yol açar. Daha küçük çocuklar gelecek hakkında fazla düşünmeyebilirler, ancak bu yaştaki gençler gelecek hakkında da düşünebilirler, bu onlar için büyük bir endişe kaynağı olabilir. Örneğin okul başarısı, anne-babanın olası ölümü, dış görünüş, fiziksel gelişim ve sevilme isteği, arkadaş eksikliği, ülkenin maddi sıkıntıları ve onların bunu yapıp yapamayacakları gibi pek çok konuda endişeler var.

495526

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.