kidologlogo

0-3 Yaşta Algı Gelişimi

0-3 Yaşta Algı Gelişimi

Bebeklerde algı gelişimi bebeğin çevreyle etkileşimi boyunca gelişmektedir. Bebeklerin algısal yetenekleri üzerinde yapılan çalışmalarda, bebeğin doğum sırasında veya yaşamın ilk haftalarında gözlerini odaklaştırabildiğini, hareket eden bir nesneyi takip edebildiğini, çoğu sesleri duyabildiğini göstermektedir. Bu, bebeğe etrafındakilerle ilişkiye girebilme fırsatını verir. Aynı zamanda çevresindeki nesnelerle tepki vermesini sağlar. Örneğin; anneyi diğer insanlardan ayırt edebilmesi, gördüğü yüzler arasındaki farkları ve yüzdeki ifade faklarına da dikkat etmeye başlarlar. İnsan konuşmasındaki bütün sesleri hemen ayırt edebilirler.

 

• Derinlik Algısı: Derinlik algısı, nesnelerin birbirinden ve kendimizden uzaklığına karar verme yeteneğidir. Nesnelere ulaşmak için bebeklerin derinlik algısına sahip olmaları gerekmektedir. Derinlik algısı, onları mobilyaya çarpma veya merdivenden düşme gibi kazalardan korumaya yardım eder. Derinlik algısıyla ilgili ilk çalışma görsel uçurum adlı çalışmadır. İnsanlar nesnelerin birbirine göre olan uzaklıklarını değerlendirebilir ve nesneleri üç boyutlu uzay içinde görebilirler. İnsanlar derinlikle ilgili çok sayıda ipucundan yararlanırlar. Bu ipuçlarından çoğu için sadece bir göz yeterlidir, bunlara monoküler ipuçları denir. Diğer ipuçları ise iki gözün birlikte kullanılmasını gerektirir, bunlara da derinliğin binoküler ipuçları denir.

• Desen Algısı: Yeni doğanların karışık yüz figürü ya da bir insan yüzü çizildiğinde bu desenlere baktığı görülmüştür. Yapılan birçok çalışmada bebeklerin büyüdükçe daha karmaşık desenleri tercih ettikleri ortaya çıkmıştır. Örnek olarak siyah-beyaz, büyük-küçük kareler olan kartlar gösterildiğinde 3 haftalık bebeklerin uzun süreli olarak büyük karelere baktıkları, 8-14 haftalıkların ise siyah kareleri daha çok tercih ettikleri görülmüştür.

 

661346

Kişi Okudu

Yasemin Funda Aydın
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.