kidologlogo

0 - 3 Yaş Gelişim Tablosu

Çocuklar 0-3 yaş arasındaki gelişim takibine göre neler yaşar? İlk aylardan 3 yaşına kadar çocuk büyürken ne olur?

İnsanoğlu daha anne karnında iken öğrenme aşamasına geçer. Hayatının her döneminde öğreneceği mutlaka yeni bir şeyler vardır. Bebekler doğduklarında anne ve babanın sesini anne karnında iken öğrendikleri için tanır ve tepki verebilir. İlk aylarda temel ihtiyaç olan beslenme, sevgi, sevilme, uyku, özbakım gibi ihtiyaçları önemlidir. Zaman ve aylar geçtikçe artık çevresini keşfetme ihtiyacı oluşur. Seslere, renklere bakarak ya da mimikleri ile tepki vermeyi öğrenir. Bu öğrenme yetisi doğuştan gelen bir yetenektir ve sürekli gelişir. Aşama aşama keşfeder. Dokunma, işitme, koklama gibi birçok duyusunu da öğrenme işinin içine katar.

#bebek ile ilgili tüm içeriklere ulaşmak için tıklayın.



0-3 Yaş Gelişiminde İlk Yaş 

Bebeklik çağının yavaş yavaş bitmesine yaklaşırken bebekler yaklaşık olarak altıncı  ay civarında artık oturma pozisyonu almak isterler. Gelişimi ve kemik yapısı artık oturmaya müsaittir. Yavaş yavaş ve kademeli olarak alıştırma yapılır. Her geçen gün daha dengeli oturmayı öğrenir. Ardından yürümeye hazırlık aşaması olan emekleme safhası gelir. Bu dönem bazı bebeklerde kısa sürdüğü gibi bazı bebeklerde ise uzun sürebilir. Bu durum endişelenecek bir hareket değildir. Doğum günü yaklaşırken ise desteksiz ayakta durabilir ve yürüme eylemine geçebilir. Bebeklerin öğrenmesi çok hızlıdır. Bir yıl içerisinde yürüme faaliyetini sorunsuz yerine getirebilir. Motor becerileri de her geçen gün daha hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bir olayı kavrama ya da dikkatli bir şekilde bir işi izleme bunun bir parçasıdır.

İlginizi çekebilir: Bebeklerde Aylık Gelişim Takibi



0-3 Yaş Gelişiminde İlk Yılın Ardından Ne Gibi Farklılıklar Yaşanır?

İlk bir yılını birçok mücadeleler ile geçiren bebek artık kendini yürüme ile birlikte özgür hisseder. İstediği yere gitmeye çalışma, istediği çekmeceyi açıp içerisini keşfetme gibi eylemler artık onun için heyecan verici deneyimlerin başında gelir. Bu yaşlarda onu çok fazla engellememek gereklidir. Bir yaşı dolduran bebek hala anne sütü ihtiyacı vardır. Kendi başına beslenemez ve özbakım ihtiyacı halen devam etmektedir. Konuşma yetileri bazı bebeklerde oluşabilir ancak çoğu bebek konuşamasa dahi anlatılan şeyleri gayet net anlayıp ona göre tepki verebilir. Bu açıdan iki yaş bebekler için iletişim kolay bir şekilde sağlanabilir.

Uzman Desteği için Çocuk Gelişimci/Çocuk Gelişim Uzmanı



0 3 Yaş Gelişiminde 3. Yaş Özellikleri

Bebeklik çağının artık sonuna gelindiği bu üç yaş artık anneden ayrı beslenme aşamasının başladığı yıllardır. Bu yaştan sonra çocuk kendini rahat ve hazır hissettiği bir dönem içinde tuvalet alışkanlığı edindirilir. Öğlen uykusuna yavaş yavaş ihtiyaç kalmaz. Üç yaşındaki bir çocuğun ilgisi artık daha farklı oyuncaklara kayar. Dikkatlerini motor becerisine yöneltirler. Konuşma ve yürüme yetileri artık çok gelişmiştir. Bu yaştaki çocuklar zaman zaman ağlama ya da hırçınlaşma ataklarına maruz kalabilirler. Bu konuda anne ve babaların sakin kalmaları çok önemlidir. Bu atakların zaman içinde kaybolacağı unutulmamalıdır. 

247060

Kişi Okudu

Kidolog
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.