kidologlogo

Çocuğa Sorumluluk Kazandırmak

Çocuklara erken dönemlerden itibaren sorumluluk vermek, gelecek yaşantılarında özdenetimi yüksek birer yetişkin olmalarına katkı sağlayacaktır.



Çocuklar Sorumluluklarını Ne Zaman Öğrenir?

Çocuklara her yaşta, yaşlarına ve gelişim seviyelerine uygun sorumluluklar verilebilir. 

Çoğu zaman, çocuklar ilkokul dönemine geldiğinde artık sorumluluk alması gerektiği düşünülür. Çocuktan çantasını hazırlaması, yatağını toplaması, ödevlerini yapması beklenir. Oysa ilkokul dönemine kadar çocuğun bu alışkanlığı kazanması gerekir. Bunun için de erken çocukluk dönemi oldukça kıymetlidir. Hatta çocuklara bir yaşından itibaren basit sorumluluklar verilebilir. Bu yaşta çocuklar yetişkinleri taklit etmeyi sevdiğinden çocuğun eline bir bez verilip, yemeğini yedikten sonra masayı/mama sandalyesini silmesi beklenebilir. Elbette amaç tamamen temizlemesi değildir. Taklit becerileri gelişirken aynı zamanda bir görevi yerine getirmeyi de deneyimleyecektir. İki yaşında oyuncaklarını sepete toplama, üç yaşında sofraya kaşık, peçete gibi nesneleri taşıma, dört yaşında mutfakta bir yemeğin hazırlanışında basit işlemleri yapma gibi görevler verilebilir. Tüm bu görevler çocuğun gelişimi ile paralel olduğundan çocuk bunları yaparken zorlanmayacaktır. Ailelerin bu konuda rol model olmaları, rehberlik yapmaları ve çocuğu pekiştirmeleri önemlidir.



Çocuğa Sorumluluk Bilinci Nasıl Kazandırılır?

Çocuğa ev içinde bir görev verebilirsiniz. Bu görevi yalnızca çocuğun yerine getirmesi ve onun yerine bir başkasının o görevi yapmaması önemlidir. Oyuncakları sepete koyma görevi çocuğa verilmişse, çocuk oyuncakları toplamadığında yetişkin oyuncakları kaldırmamalıdır.

Görev yerine getirilmediğinde oluşacak aksaklıkları çocuğun görmesi sağlanmalıdır.

Verilen görevin takibi yapılmalıdır, gerekirse hatırlatmalar yapılabilir. Hatırlatmak amaçlı bir görev tablosu hazırlanarak herkesin göreceği yere bu tablo asılabilir, görev tamamlandığında işaretleme yapılabilir.

Görev yerine getirildiğinde çocuk pekiştirilmelidir. ‘’Oyuncaklarını topladığın için teşekkür ederim, yatağını çok güzel toplamışsın, sofrayı kurmama yardımcı olman beni çok mutlu ediyor’’ gibi cümleler kullanabilirsiniz.

Cinsiyetçi ifadeler kullanmaktan kaçınılmalıdır. Ev içindeki işler tüm bireylerin sorumluluğundadır.

Yetişkinler olarak ev içindeki görevlerinizi yaparak çocuğa rol model olabilirsiniz.

Amacımız çocuğun gelecekte kendi kendine sorumluluklarını hatırlayıp yerine getiren bireyler olmasıdır.

Çocuğunuz sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanıyorsa online seans oluşturmak için tıklayınız.

50027

Kişi Okudu

Eda Biçici
KidologLogo

TR

Teknik Destek
(10:00-23:59)

+90(850) 840 11 39

App Store

Google Play

Spotify

karekod

' Bilinçli ebeveynler mutlu nesiller '

* Kidolog E-Bülten Üyeliği ile Bizden Haberdar Olun

© 2024 kidolog.com /Tüm hakları saklıdır.